Här, längs Skånes kust växer det många fikonträd och det skördas mycket fikon. Vad kan man då göra med fikonen? Fikonmarmelad är ett alternativ, att lägga in fikon i cognac är ett annat populärt tips! Men vill du göra något riktigt lyxigt till kaffet så doppa dem i choklad! Gott och lätt som en plätt att göra, säger Boel!
Rom + fikon + choklad = KÄRLEK
12 färska fikon
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl rom
ca 200 g mörk choklad
Koka en sockerlag på vatten o socker
Ta av från plattan och häll i rom
Picka hål på fikonen med en sticka eller knivspets
Lägg fikonen i en form med kant, de behöver ligga plant och var för sig
Slå över lagen medan den fortfarande är varm
Sätt in formen i kylen i 3 dagar
Ta ut fikonen och lägg upp dem på hushållspapper så att de är torra innan de doppas i choklad. Doppa hela eller behåll stjälken ren.
Förvaras i kyl 1–2 dagar. Ät och njut!