Tomatsås

Varje kök behöver en robust, smakrik och god tomatsås i sitt skafferi.
Här är en sås som är enkel att göra, smakar fantastiskt och har mängder med användningsområden.
Använda till pizzor, pastasås, risotto, till lasagnen eller att gör om såsen till soppa.

Miss Alice delar här med sig av ett grundrecept från sitt restaurangkök… Vill du göra det enkelt kan du beställa Miss Alice Tomatsoppa – den bygger på samma grund som detta recept.

Ingredienser

1 L färdig sås

rapsolja – i botten på grytan
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1/3 krm cayennepeppar
1/2dl vitt vin
1msk farinsocker
2pkt krossade tomater (ca 800g)
2msk grönsaksfond
2dl vatten
2krm timjan
2tsk salt
1krm peppar – dvs. några ordentliga varv på svartpepparkvarnen.

Gör så här

 

  1. Hacka och fräs löken i en tjockbottnad gryta och pudra över lätt med cayennepeppar.
  2. Grovhacka upp morötter och palsternacka och slå ner i grytan.
  3. strö över farinsockret och låt det karamellisera lätt på ganska hög värme i 4-5min.
  4. Slå över vinet och låt det reducera i någon minut.
  5. Häll i krossade tomater, vatten, grönsaksfond, salt & peppar.
  6. Låt koka på svag värme i nästan 1 timme, rör och tillsätt mer vatten om det kokar torrt.
  7. Smaka av sältan och tillsätt timjan.
  8. Mixa slät med stavmixer.
Häll upp tomatsåsen på burkar och förvara i kylen.

Tips & trix

  • Variera din sås i det oändliga – använd vitlök, oregano, färsk basilika eller varför inte citroncest och rosmarin. Allt efter tycke, smak och säsong!
  • Vill du ha en het sås till att bygga en marinad, tillsätt chili och mer cayennepeppar. Tänk bara på att alltid fräsa cayennepepparn ett par minuter så att styrkan ”sluter sig”. När den kokar utan att fräsa så blir det bara starkare och starkare…
  • Tomatsåsen från detta recept håller upp till två veckor i kylen. Använder du inte allt så portionera i frysen.
  • Soppa? Blanda såsen med grädde och koka upp några minuter – servera som lunch med ett nybakat bröd.
  • När du karamelliserar så låter du sockret smälta ner, bli gyllenbrunt och utvecklar då en djupare och mer komplex smak. Ett bra trix i mycket matlagning…
  • Att reducera betyder att koka ner, du reducerar bort vätska – i detta fall vinet från rotfrukterna innan du slår i tomaterna. Det ger mindre vätska och en intensivare smak.

Passande produkter

Tomatsoppa
99 kr (88.39 kr exkl. moms)

Krog & Butik

Aspavägen 418, 253 41 Vallåkra
15 september är säsongens sista dag.

Meny

Menyn hittar du här

Boka bord

Boka online eller ring oss

Beställ tomatpaj

Beställ online eller ring oss

042-39 81 08

Ring oss gärna vid frågor

boka@missalice.se

För att boka bord eller tomatpaj

info@missalice.se

För allmänna frågor

Boka bord

Beställ tomatpaj

OBS! 15 april är första dagen för avhämtning av tomatpaj.

Vi läser beställningar varje morgon, tisdag-söndag. Önskar du nå oss för beställningar samma dag så vänligen kontakta oss på telefon 042-39 81 08. Upphämtning sker under ordinarie öppettider. 

Meny

MAT

  • Tomatpaj 169 kr

    Vår omtalade och populära tomatpaj serveras med sallad, rostad salladstopping och husets egen jordgubbsvinäger.

  • Veckans Husman 139 kr

    Vi serverar en klassiker från den svenska husmanskosten. Fråga personalen vad som erbjuds idag.

  • Tomatsoppa 145 kr

    Husets tomatsoppa är en smakrik och mustig soppa toppad med Miss Alice basilika & vitlöksolja. Serveras med husets rågbröd och örtkräm.

  • Ramslökspasta 169 kr

    Pasta linguine som vi serverar med ramslökspesto, konfiterade tomater & grillad kronärtskocka.

  • Matjesill med pepparrot 125 kr

    Sillamacka på vårt rågbröd med smak av anis. Där lägger vi ett tjockt lager av pepparrotskräm, kokt amandine potatis och toppar med matjesill.

  • Brödtallrik till maten 38 kr

    Njut av vårt hembakta rågbröd, fröknäcke och vispat smör till maten.

TILL BARNEN

  • Husets tomatsoppa 85 kr
  • Pasta Bolognese 89

SÖTT

DRYCK