Mat ska vara gott och enkelt. Sharingkonceptet funkar lika väl för en romantisk middag för två som för familjefesten med många gäster.
Tillaga rostbiffen enligt receptet, skiva den och lägg på en stor skärbräda, Toppa med Miss Alice tomatmarmelad med fänkål. Fyll brickan med grönsaker, vitlök, ugnsbakade tomater och en god dipp – så har du en perfekt sharingbricka.
I receptet används rostbiff men även fransyska, innanlår av nöt eller en lammstek går alldeles utmärkt. Tillbehören skiftas efter säsong, tycke och smak. länk
6 portioner
1 rostbiff, 1–1,5kg
1/2 tsk salt
grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan
1-2 dl rött vin
1 klick smör
Bind upp köttbiten om inte nätet sitter kvar.
Lägg köttet i en ugnsfast form och klappa in kryddorna. Häll vinet i formen och tillsätt en klick med smör. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Tillaga i ugnen på 175° tills den når en temperatur på 52°. Ta ut och vira in i folie. Låt köttet vila i minst 20 min, gärna mer, innan du skär upp det i tunna skivor. Det kan ligga upp till en timme medan tillbehören förbereds.
Rödvinssky
Sila av vätskan från köttet och häll i en kastrull. Slå på 1–2 dl vin och låt reducera tills vätskan blir simmig. Behövs mer vätska så fyll på med någon form av flytande fond. Avsluta med en klick smör så blir skyn blank och fin. Napera skyn över köttet före servering.