Bakad vitlök ger en djup, rostad och fyllig smak, långt ifrån den färska. Låt den ljuvliga doften sprida sig.
6 portioner
6 hela vitlökar
2 msk olivolja
salt och peppar
Skär av toppen på vitlökarna och placera löken i folie. Kläm till folien så att det blir en skål runt löken. Sätt foliepaketen i en ugnsfast form. Häll en skvätt olivolja över vitlökens klyftor, salta och peppra. Täck hela vitlöken med folien. Tillaga i ugn i ca 50 min på 150°. Stora vitlökar kan behöva något längre tid. Löken ska vara mjuk i klyftorna och ”poppa” ur sina skal.
Servera den hela vitlöken (utan folie) som tillbehör.
TIPS! Baka några extra och använd till grillsås.
Grillsås
1 dl majonnäs
1dl crème fraich
1 bakad vitlök
zest från ½-1 citron
salt och grovmalen svartpeppar
Lägg allt i en skål och blanda runt, smaka av med salt och peppar.
Servera till en grillad köttbit eller kyckling.