Kål är en underbar grönsak och tillgången är bra på fin, svenskodlad kål. Ofta ser vi den som ett tillbehör, men varför inte låta den ha “huvudrollen” på tallriken emellanåt? Här är ett förslag:
4 portioner
1. Börja med chipsen
2. Koka palsternackan
3. Gör spetskålen
4. Gör purén under tiden som kålen är i ugnen
5. Lägg upp och servera
Serranochips
6-12 skivor beroende på storlek
Sätt ugnen på 175°
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut skivor av Serranoskinka (eller annan lufttorkad skinka) på plåten. De kan ligga tätt, men inte så de rör varandra. Lägg ännu ett bakplåtspapper ovanpå och släta till. Sätt in plåten i ugnen. Beroende på skivornas tjocklek så kan det gå ganska snabbt, 5–6 minuter så passa noga. Ta ut plåten när de är mörka, men inte brända. Låt svalna på plåten.
Spetskål
1 stor spetskål
150 g smör
5 vitlöksklyftor
saft och zest från 1 citron
salt och grovmalen svartpeppar
Börja med att förbereda smöret. Bryn det lätt i en gryta.
Hacka vitlöken i mindre bitar och lägg ner i smöret medan det bryns.
Dela spetskålen på längden i fyra delar och lägg klyftorna i en ugnsfast form.
Ta en matsked och ös smör mellan bladen.
Zesta citronen, dvs riv det gula på skalet på den fina sidan på rivjärnet.
Pressa därefter saften från citronen över kålklyftorna.
Ugnsbaka på 175° i 20–25 min.
Kanterna kommer bli mörka innan kålen är genombakad, men det gör ingenting.
Puré
600 g palsternacka
100 g smör
1 dl grädde
tryffelolja
ett uns riven muskot
salt och peppar
Skala palsternackorna och låt koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör och grädde. Använd en stavmixer och mixa till en slät puré. Smaka av med muskot, tryffelolja, salt och peppar. Lägg purén på ett uppläggningsfat och spetskålen ovanpå. Dekorera med Serranochipsen och Miss Alice rostade salladstopping.