vitlökspasta med torkade serranochips basilika och tomater

Vitlök och tomat är en fantastisk kombination, lägg därtill en hint av basilika och ordentligt med parmesan så hör du änglarna sjunga!

Jag använder mig av den Bornholmska gourmetpastan svart vitlök som är färgad med svart bläckfiskbläck och smaksatt med fermenterad vitlök, en riktig vinnare!

Detta behöver du

1 paket svart vitlökspasta

1 dl Miss Alice Basilika & vitlöksolja

12 skivor serranoskinka

1 schalottenlök

150g rökt och rimmat sidfläsk

ca 500g små tomater typ körsbärstomater eller andra små, gärna i olika färger

Grovmalen svartpeppar från kvarn

1 kryddpepparkorn

Bladbasilika till garnering

1 bit parmesanost att ställa på bordet för gästerna att riva själv

Så här gör du

Först behöver du förbereda dina serranochips!

Sätt ugnen på 175 grader

Lägg ut skivor av serranoskinka på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och sätt in i ugnen. skivorna kan ligga tätt men inte uppe på varandra.

Sätt in dom i ugnen i 10-12 min, dom ska var torkade och krispiga när dom är färdiga. Låt sedan stå och svalna

Sätt på en stor gryta med ordentligt saltat vatten på spisen

Tärna sidfläsket, hacka löken och dela småtomaterna på mitten

Lägg sidfläsket i en stor het stekpanna, stek tills du ser att fläsket släpper ordentligt med fett och lägg därefter i löken och sänk värmen till medel

krossa ett kryddpepparkorn i mortel och strö över i stekpannan

Koka pastan i 3-4 minuter, slå av vattnet och ös tillbaka pastan i grytan. Häll över basilika & vitlöksoljan och blanda runt

Det sista du gör innan servering är att vända ner tomaterna i stekpannan med sidfläsket, dom ska precis bara bli lite varma men behålla sin spänst och klara färg

Lägg upp pastan i djupa tallrikar, toppa med sidfläsk & tomatblandningen med en stor sked. Sätt därefter i serroanchipsen så du får höjd på din pastarätt och garnera med färska basilikablad.

Sätt ut parmesanosten i en vacker skål med ett fint rivjärn på bordet så kan var och en riva ost över sin tallrik efter tycke och smak.

Serranochips är hållbara i en tät burk i minst två veckor efter du gjort dom. Passa på att göra en ordentlig sats så har du till mera än bara denna pastarätten. Jag har dom ofta som snacks tillsammans med goda oliver och en ostbit.

 

 

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på email
Dela på print
Stäng meny
×

Kundvagn