
vitlökspasta med torkade serranochips basilika och tomater
Vitlök och tomat är en fantastisk kombination, lägg därtill en hint av basilika och ordentligt med parmesan så hör du änglarna sjunga!
Jag använder mig av den Bornholmska gourmetpastan svart vitlök som är färgad med svart bläckfiskbläck och smaksatt med fermenterad vitlök, en riktig vinnare!
Detta behöver du
1 paket svart vitlökspasta
1 dl Miss Alice Basilika & vitlöksolja
12 skivor serranoskinka
1 schalottenlök
150g rökt och rimmat sidfläsk
ca 500g små tomater typ körsbärstomater eller andra små, gärna i olika färger
Grovmalen svartpeppar från kvarn
1 kryddpepparkorn
Bladbasilika till garnering
1 bit parmesanost att ställa på bordet för gästerna att riva själv
Så här gör du
- Först behöver du förbereda dina serranochips!
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg ut skivor av serranoskinka på en plåt med bakplåtspapper, lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och sätt in i ugnen. skivorna kan ligga tätt men inte uppe på varandra.
- Sätt in dom i ugnen i 10-12 min, dom ska var torkade och krispiga när dom är färdiga. Låt sedan stå och svalna
- Sätt på en stor gryta med ordentligt saltat vatten på spisen
- Tärna sidfläsket, hacka löken och dela småtomaterna på mitten
- Lägg sidfläsket i en stor het stekpanna, stek tills du ser att fläsket släpper ordentligt med fett och lägg därefter i löken och sänk värmen till medel
- krossa ett kryddpepparkorn i mortel och strö över i stekpannan
- Koka pastan i 3-4 minuter, slå av vattnet och ös tillbaka pastan i grytan. Häll över basilika & vitlöksoljan och blanda runt
- Det sista du gör innan servering är att vända ner tomaterna i stekpannan med sidfläsket, dom ska precis bara bli lite varma men behålla sin spänst och klara färg
- Lägg upp pastan i djupa tallrikar, toppa med sidfläsk & tomatblandningen med en stor sked. Sätt därefter i serroanchipsen så du får höjd på din pastarätt och garnera med färska basilikablad.
- Sätt ut parmesanosten i en vacker skål med ett fint rivjärn på bordet så kan var och en riva ost över sin tallrik efter tycke och smak.
Serranochips är hållbara i en tät burk i minst två veckor efter du gjort dom. Passa på att göra en ordentlig sats så har du till mera än bara denna pastarätten. Jag har dom ofta som snacks tillsammans med goda oliver och en ostbit.