
Ugnsbakat äpple med örter & vitlök
Ugnsbakade äpplen är ett riktigt bra tillbehör till många olika rätter.
Du kan servera det till steken, köttgrytan, kycklingfiléerna och med betor & karamelliserad lök som en förrätt
bara fantasin sätter gränser.
Du väljer vilken äpplesort du vill ha, jag har valt äpplet Aroma för att det är fin balans mellan sötma och syra och skalet håller ihop äpplet fint när det bakas
utan att det känns för tjockt vid servering. Aroma är ett typiskt matäpple
Detta behöver du
4 äpplen
100g smör
1/2 dl äppelcidervinäger
3 klyftor vitlök
1-2 schalottenlökar
några kvistar färsk timjan och rosmarin
2 msk råsocker
Så här gör du
Dela äpplena på mitten och gröp ur kärnhuset
Lägg i en ugnsfast form
Skvätt över äppelcidervinägern på halvorna
Finhacka vitlök & schalottenlök, likaså örterna och blanda samman
Lägg blandningen uppe på äppelhalvorna
Strö över sockret, aningens lite på varje äpple bara
Skiva smöret tunt och fördela på varje äppelhalva
Baka i ugn på 175 grader tills äpplena är genombakade, ca 30-40 min beroende på hur stora äpplena är.
Detta receptet är i all sin enkelhet ett riktigt användbart ett, smakerna kan förändras i det oändliga
med olika örter, du kan välja att lägga ett citrustäcke på eller svartpeppar och muskot till exempel.
Prova gärna dig fram, recept är till för att lägga en grund så att du tryggt kan ”höfta”
Det är så jag gillar matlagning…