
Skaldjur med saffranspasta
En riktigt bra pastarätt med skaldjur är i min mening rätten där både pastan och skaldjuren får stå fram i sin bästa glans och bjuda på sig själv. Satsa på en pasta med bra kvalité och var inte rädd för att smaksätta ordentligt, välj miljömärkta skaldjur för ett hållbart val.
Detta behöver du
1 paket Saffranspasta
1 burk pasta pesto persilja & timjan
500g rå scampi
50g smör
1 schalottenlök
4 klyftor vitlök
1 knippe kruspersilja
salt
peppar
Så här gör du
- Sätt på en stor gryta vatten, salta ordentligt
- Skala scampin och lägg på ett hushållspapper för att torka en stund
- Hacka schalottenlöken fint, lika så vitlöken
- Finhacka persiljan och spara till servering
- Ta fram en ordentlig stekpanna och sätt på temperatur mellan medel och högsta
- Klicka i smör, strö lite salt över smöret i pannan och låt det fräsa tills det blir gyllenbrunt
- Lägg i dina scampi och låt dom ligga en halv minut innan du lägger i din hackade lök, båda sorterna
- Skaka runt på pannan med skaldjuren och dra några varv med svartpepparkvarnen. Låt sen scampin ligga och gotta sig tills alla har blivit lätt rosa (6-10min beroende på storlek)
- koka pastan i 3-4 minuter
- Häll av vattnet, medan din pasta ligger i durkslaget så häller du i pasta peston i grytan.
- Slå sen tillbaka pastan i grytan och blanda runt.
- Servera upp pastan i fyra tallrikar, gärna lite djupa
- Fördela scampin på dina portioner och ringla över smöret som ligger kvar i pannan
- Strö över den finhackade persiljan och servera
I denna typen av skaldjurspasta fungerar det självklart mycket bra med flera olika sorters skaldjur. Testa dig fram och se vad som finns i butiken och välj dina egna favoriter. Mitt råd är bara att inte snåla, ingen vill sitta och leta efter skaldjuren i denna fantastiska skaldjurspasta
Tips kring stekning av skaldjur: Pannan ska vara varm men inte överhet, använd rikligt med smör, låt det bli gyllenbrunt i pannan. Du kan höra hur ditt smör tystnar, då är det dags att påbörja stekningen.
Lägg skaldjuren på en bit hushållspapper eller en ren kökshandduk, detta för att de ska torka till och få en direkt stekyta mot pannan och att inte onödig vätska ska följa med i stekpannan. För mycket vätska gör att det börjar koka i pannan innan det steker. Det ger inte ett lika bra resultat… Extra viktigt är detta att tänka på om du använder frysta skaldjur. De måste vara ordentligt upptinade och reducera mest möjlig