Tomatsoppa Miss Alice

Paella med kyckling & kryddig korv

Denna ljuvliga rätt med rötter kring medelhavet, fullspäckad med smak gör den sig både till vardag och fest.
Ett stort fat paella hittar många gånger till mitt bord av gäster, gärna de gånger vi blir många

Detta behöver du

1/2 dl Gunnarshögs Rapsolja Timjan
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl vitt vin
3 dl ris enkelt vitt ris eller råris
1 krm cayennpeppar
3 dl Miss Alice Tomatsoppa/grund
2-4 dl vatten
2 msk kycklingfond
300 g kyckling
2 st kryddiga korvar typ chorizo eller kabanoss
2 dl gröna ärtor
Färsk timjan
3 lime
Salt och peppar

Sval sås att servera till:
2 dl Crème Fraiche
Cest av 1 lime
svartpeppar

 

Så här gör du

Gör först den svala såsen genom att fint riva limeskal ner i Crème Fraiche och
vrid några varv på pepparkvarnen, blanda och slå upp i en skål

Fräs finhackad gul lök i oljan tillsammans med cayennepepparn
Häll i riset och rör runt ordentligt i ca 1 min så att inte det sätter sig för mycket
Lägg i vitlöken, hackad, och låt den fräsa 15 korta sekunder i riset
Tillsätt därefter det vita vinet och låt det reducera bort
Därefter häller du på tomatsoppan och rör så att inte något sätter sig i botten
Detta är snabbt uppe i hög temperatur så var beredd att slå över vattnet i grytan och därefter kycklingfond
Kycklingen delas i mindre bitar och blandas i riset så att den får koka med
Skiva korven och blanda i den med i grytan
Slå på de gröna ärtorna
Salta och peppra efter tycke och smak
Paellan ska koka tills all vätska är borta och riset är mjukt, känner du att riset fortfarande är lite hårt så häll på vatten och låt den stå en stund till
Pressa därefter saften ur limen som blivit kvar från Crème Fraichesåsen över hela paellan
Dela två lime på mitten och bränn av dem i en het panna, eller gör som kocken bränn limen direkt på plattan…
Servera gärna paellan ur pannan och garnera med de grillade limefrukterna

Sätt fram såsen vid sidan av

Smaklig måltid!

 

Denna rätten serverar jag gärna när vi har många gäster hemma, den blir riktigt snygg i ett stort fat.
Vilken typ av kyckling du använder, filé, lår eller om du har en hel kyckling som du styckar upp och hackar ner köttet av spelar inte så stor roll. Jag brukar dock inte ha hela delar med ben, mest för att jag personligen tycker det blir bökigt och lite kladdigt att äta…

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på email
Dela på print