Ost & pestopaj – Tomat pistage

Fylligheten från tomatpeston och sältan från den lagrade osten gör pajen till en topp fem som
tillbehör till kräftor.

Detta behöver du

Pajskal
150g smör
200g (ca 3,5dl) vetemjöl
1 ägg
1,5 tsk salt
1 skvätt kallt vatten
+ mjöl till utbakning

Fyllning
1 burk Tigullio pesto pomodori pistacci
2 klyftor pressad vitlök
3,5dl riven lagrad präst eller västerbottenost
2 ägg
1,5 dl grädde
salt o grovmalen svartpeppar

Så här gör du

Pajskal
Blanda kallt smör med mjöl och salt, tillsätt ägget och lite kallt vatten.
Knåda tills du får en smidig deg.
Ibland behövs mer mjöl ibland lite mer vatten. Det beror på mjölet och vädret…
Kavla ut degen tunt, var inte rädd för att använda mycket mjöl när du kavlar så degen rör sig
lätt på bakbordet, kavla vänd – kavla vänd – kavla vänd till önskad tjocklek.
Lägg den över din pajform och tryck till, skär av kanterna med en kniv så du får den rak och snygg.
Jag använder en låg pajform med löstagbar botten, veckad kant 24cm

Fyllning
Bre ett lager med pesto i botten
Blanda resten av peston med ost och vitlök och fyll din paj
Vispa upp äggen med grädde, salt o peppar och fördela över pajen
Grädda på 175°  15min

Jag gillar tunna nätta pajer när de serveras som tillbehör.  Det är kräftorna jag vill äta mig mätt på, inte pajen!
Därför gör jag alltid skalet tunt till denna typen av paj. Du bakar med lätthet ut degen direkt, den behöver inte vila i kyl.
Degen räcker till två skal i rekommenderad storlek eller till ett skal och ett rutnät av deg ovanpå.

Receptet är på en pesto vi säljer i Miss Alice delikatessbutik. Om du inte har den hemma så går det självklart bra att göra en annan pesto. Ca 2dl går åt.
//Boel