
Ost & pestopaj – Basilika
I alla säsonger gör vi paj som tillbehör, älskad och ofta fylld med ost för att vara riktigt riktigt god…
Har är ett recept på en paj jag tycker passar till sensommarens kräft och svampfester.
Detta behöver du
Pajskal
150g smör
200g (ca 3,5dl) vetemjöl
1 ägg
1,5 tsk salt
1 skvätt kallt vatten
+ mjöl till utbakning
Fyllning
1 burk Tigullio Gran Pesto genovese
1 liten hackad gul lök
1krm muskot
3,5dl riven lagrad präst eller västerbottenost
2 ägg
1,5 dl grädde
salt o grovmalen svartpeppar
Så här gör du
Pajskal
Blanda kallt smör med mjöl och salt, tillsätt ägget och lite kallt vatten.
Knåda tills du får en smidig deg.
Ibland behövs mer mjöl ibland lite mer vatten. Det beror på mjölet och vädret…
Kavla ut degen tunt, var inte rädd för att använda mycket mjöl när du kavlar så degen rör sig
lätt på bakbordet, kavla vänd – kavla vänd – kavla vänd till önskad tjocklek.
Lägg den över din pajform och tryck till, skär av kanterna med en kniv så du får den rak och snygg.
Jag använder en låg pajform med löstagbar botten, veckad kant 24cm.
Fyllning
Bre ett lager med pesto i botten.
Blanda resten av peston med ost och lök och fyll din paj.
Vispa upp äggen med grädde, muskot, salt o peppar och fördela över pajen.
Grädda på 175° 15min
Jag gillar tunna nätta pajer när de serveras som tillbehör. Det är kräftorna jag vill äta mig mätt på, inte pajen!
Därför gör jag alltid skalet tunt till denna typen av paj. Du bakar med lätthet ut degen direkt, den behöver inte vila i kyl. Degen räcker till två skal i rekommenderad storlek eller till ett skal och ett rutnät av deg ovanpå.
Receptet är på en pesto vi säljer i Miss Alice delikatessbutik. Om du inte har den hemma så går det självklart bra att göra en annan pesto. Ca 2dl går åt.
//Boel