Mumma – Blanda drycken från svunna tider

Mumma är traditionellt en vanlig dryck till advent och jul men kan varmt rekommenderas under hela vinterhalvårets kyla och rusk . Med sin fylliga smak och blandningen av öl, sötma och kardemumma är mumma ljuvligt till mycket av maten vi  svenskar äter i kraftiga långkok. I Miss Alice Mumma använder vi enbärsmust i blandningen som ger en förfinad och inte fullt så söt smak.

Vi har lagt ut recept på både alternativ med alkohol eller utan, det väljer du själv. Båda alternativen erbjuder en fin och fyllig smak.

Detta behöver du

4 port
2 33cl flaska porter
2 33cl flaska enbärsmust
2 dl halvsött madeira
8 cl gin alt. Ginish
1 tsk kardemummakärnor

Så här gör du

Krossa kardemummakärnorna i mortel och lägg dessa i din gin eller det alkoholfria alternativet ginish. Låt dra minst 30 min, gärna längre och sila sedan ut resterna av kärnorna.

Blanda gin med madeira i en stor karaff, slå försiktigt på porter och därefter enbärsmusten – färdigt för servering.

För ett alkoholfritt alternativ så väljer du en porter med lättölsklass och byter du ut gin mot Ginish, en riktig gin fast utan alkohol. Vad madeiran beträffar så utesluter du den helt, toppar upp med lite mer enbärsmust och ev 1 dl sockerdricka om du önskar ett lite sötare alternativ.

 

Blanda mumman direkt vid serveringen så du inte mister kolsyran. Gin och kardemumma går dock bra att förbereda innan så du inte behöver stå med det när dina gäster anlänt.

Receptet går bra att öka utan några direkta förändringar i proportionerna, du kan behöva hålla igen något på gin om du beräknar till 16pers eller fler

Servera inomhus till dukat bord gärna i vackert glas på fot, serverar du mumma ute vid fyrfaten så bjud den gärna i en rejäl mugg eller kåsa.

Passande produkter:

enbärsmust

Ginish