
Krämig svamp & sparris sås med tryffelpasta
Tryffelpasta är smått beroendeframkallande… Den ljuvliga doften och eleganta smaken får vilka enkla råvaror som helst att visa sig från sin bästa sida. Här tillsammans med svamp, sparris, grädde och gourmetpasta från Bornholm.
Detta behöver du
1 paket tryffelpasta
1 burk pasta pesto tryffel
1 L grovhackad svamp
1 knippe sparris
50 g smör
1 gul lök
1 msk svampfond
5 dl grädde
salt
peppar
några kvistar färsk timjan
Finrivet skal av 1 citron
Så här gör du
- Sätt på en stor gryta med ordentligt saltat vatten på spisen
- Grovhacka svampen och finhacka löken
- Skär av dom fina topparna på sparrisen och lägg åt sidan.
- Skär ner resten av sparrisen i centimeterstora bitar
- Sätt en stor stekpanna på hög värme på spisen
- Klicka hälften av smöret och låt det få färg innan du lägger i svampen som vill fräsa några minuter i pannan
- När svampen släppt ifrån sig lite av sin vätska så lägger du i resten av smöret och när det smält så lägger du även i småbitarna med sparris och löken.
- Salta, svamp kräver ganska mycket salt så smaka av så du inte tagit för lite. Dra några ordentliga varv med svartpepparkvarnen och sänk därefter värmen på plattan något.
- Häll på grädden och svampfonden och låt allt koka ihop i ca 10 min
- Under tiden så kokar du pastan i 3-4 min
- Doppa dina sparristoppar med en hålslev i det kokande pastavattnet i 20 sekunder och lägg åt sidan
- Häll sedan av vattnet och medan din pasta ligger i durkslaget så häller du i pasta peston i grytan.
- Slå tillbaka pastan i grytan och blanda runt.
- Servera upp pastan i fyra djupa tallrikar, lägg över din svampsås och garnera med sparristoppar, timjankvist
- och finriv lite citronskal och ev. lite mer svartpeppar över tallrikarna.
Svamp är en lycka i alla dess former, jag har valt att skriva just bara svamp i receptet så att du känner att du kan välja den sort du gillar. Skogschampinjoner,kantareller, Karl- Johan, Portabello, shiitake, ostronskivling, murklor… Använd din favorit ifrån affären eller vad du skördat i skogen.
När du lagar såser likt vår svampsås i stekpanna, tänk på att värmeytan är relativt stor och om du har för hög temp när du slagit i grädden så finns risk att pannan kokar torr och det inte blir så mycket sås av det. Det ska stå och småputtra så att smakerna binder i hop sig och blommar ut.
Vill du använda ett magrare alternativ än grädde men ändå vill ha den tjocka gräddiga såsen så skikta över 1 msk vetemjöl över svampfräset innan du slår på grädden.
Att finriva citronskal över en relativt tung pastarätt med grädde lättar upp och ger en fin fräschör på ett trevligt sätt