
Brynt Ramslökssmör
Denna underbara lökväxt, smakmässigt en blandning mellan vitlök och gräslök men ändå en helt egen ton av vår och fågelsång. Är som finast här i Skåne när vitsipporna börjar blomma och växer som ogräs när den hittat en plats den trivs på.
Detta behöver du
6-8p
300g smör
1 bunt färsk ramslök (10-14blad)
½ – 1 tsk flingssalt
1 tsk rapsolja
3 varv med svartpepparkvarnen
Så här gör du
- Bryn hälften av smöret gyllenbrunt i stekpanna. Du känner när smöret börjar dofta ljuvligt nötigt att det är perfekt.
- Låt svalna men inte stelna.
- Finstrimla och hacka ramslöken.
- Lägg andra hälften av smöret och rapsoljan i en bunke
- Slå det brynta smöret över resterande smör och vispa snabbt ihop med elvisp.
När du ser att det går ihop fint och upplevs fluffigt så häller du i flingsalt, ramslöken svartpepparn och vispar tills du ser att ramslöken fördelats jämt. - Klicka ut smöret på bakplåtspapper och forma en rulle.
vrid åt i ändarna så att rullen påminner om en smällkaramell, vrid åt ordentligt så pressas smöret åt och bildas en fin ”smörkorv”. - Lägg i kylen och låt stelna.
Servera till en god grillad köttbit eller varför inte till fisk i ett foliepaket på grillen!
Gör du större sats så plasta utanpå pappret och lägg i frysen, håller sig i 4-5 månader.
Passande produkter: